חג השבועות מזמן לחובבי המטבח החלבּי הזדמנות להתחדש – וגם לבדוק: אילו גבינות באמת מועילות לבריאות, ואילו פחות?
הערב נתכנס לארוחת החג, ובמרכז הרפואי הלל יפה בחדרה מפרסמים המלצות תזונתיות לבחירה נכונה במוצרי חלב. מורן ענתבי אלישע, דיאטנית קלינית בבית החולים, מציינת כי לא כל גבינה דומה לרעותה – ושדווקא מתוך המגוון הרחב הקיים כיום, ניתן לבחור נכון וליהנות מיתרונות תזונתיים משמעותיים.
"גבינות הן מקור מצוין לחלבון איכותי. החלבון שבמוצרי חלב מכיל את כל אבני הבניין (חומצות האמינו) שהגוף זקוק להן לבניית מסת שריר, לחיזוק מערכת החיסון ולתפקוד מערכות הגוף. בנוסף, הן מהוות מקור עיקרי לסידן בתזונה הישראלית. צריכת סידן חשובה לחיזוק העצמות ולמניעת אוסטאופורוזיס", היא מסבירה.
עם זאת, מדגישה ענתבי אלישע, לא די בבחירה אקראית של גבינות. יש להעדיף גבינות שמכילות כמות מתונה של שומן – 5% עד 9% – ובמיוחד כאלה שמועשרות בוויטמין D, אשר מסייע לספיגת הסידן בגוף בצורה מיטבית.
"סוגי הגבינות שעשירות במיוחד בסידן הן גבינה צהובה, ריקוטה וגבינות קשות כמו פרמזן או קשקבל", היא מוסיפה.
מה לחפש על גבי האריזה? על פי ההמלצות, כדאי לשים לב לסימון "מועשר בוויטמין D" – שכן ויטמין זה אינו מצוי באופן טבעי בגבינות. בין המוצרים המועשרים שניתן למצוא כיום במדפים: קוטג' של טרה, מועשר בסידן ובוויטמין D; יוגורט MULTI של דנונה; משקה חלב מועשר של תנובה; ולבן יוטבתה 4.5%.
נוסף לכך, גבינות רבות מכילות שפע של ויטמינים ומינרלים חיוניים נוספים: ויטמין B12, החשוב לפעילות מערכת העצבים ולייצור תאי דם; ויטמין A, שמסייע לראייה, לבריאות העור ולמערכת החיסון; ויטמין B2 (ריבופלאבין), החיוני להפקת אנרגיה; חומצה פולית; וויטמין K2 – המצוי בעיקר בגבינות מיושנות.
גם מינרלים כגון זרחן, מגנזיום, אבץ ואשלגן מצויים בגבינות באחוזים משמעותיים – והם חיוניים לבריאות הלב, לתפקוד מערכת העצבים ולאיזון לחץ הדם.
לצד כל אלה, ממליצה הדיאטנית לשים לב לרמות הנתרן, שנוטות להיות גבוהות במיוחד בגבינות מעובדות. "חשוב לבחור בגבינות דלות נתרן", היא מדגישה, "בפרט עבור הסובלים מיתר לחץ דם או מטופלים במחלות לב וכלי דם".
הצטרפו עכשיו לקבוצת העדכונים של חריש היום!